În 1908, 15.000 de femei străbăteau străzile New York-ului pentru a cere zile de lucru mai scurte, salarii mai bune şi dreptul la vot. Procesul de emancipare a femeii a continuat în anii următori şi continuă încă, în numeroase regiuni ale lumii femeile fiind lipsite de drepturile de bază ale unei fiinţe umane. 100 de ani mai târziu, în România există încă "Organizaţii de femei", deşi nu există şi "Organizaţii de bărbaţi", la 30 de secunde o femeie este victimă a violenţei domestice, dar 44% dintre români cred că nu e oportun să se intervină în cazul în care un act de violenţă domestică se petrece într-o familie de lângă ei.
La fel cum se întâmplă cu multe dintre sărbătorile internaţionale, 8 martie a fost înţeles şi promovat diferit, în funcţie de tiparul societăţii şi nevoile acesteia. În perioada de până în anii '90, în România, mama eroină era elogiată pentru că ducea mai departe idealul comunist, punând umărul la evoluţia socialismului şi suporta cu stoicism ritmul galopant al cincinalului. În democraţia ce i-a urmat, 8 martie se traduce în flori, care subliniază gingăşia femeii, acum egala bărbatului, în mare partea a cazurilor doar formal şi constituţional.
Echipa Mediafax Foto a fotografiat mai multe femei la locul de muncă, pentru a vă arăta diversitatea, puterea şi sensibilitatea implicării femeii în cotidian, cu un mesaj clar: respectaţi şi iubiţi femeia în toate zilele unui an, pentru că zi de zi femeia iubeşte, munceste, dar mai mult decăt orice, simte alături de noi.
(37 fotografii în total)Ţi-a plăcut galeria? Share: