Proiectul „Roma not in the news“ oferă o perspectivă nouă asupra situaţiei unui procent redus, dar aflat în creştere, de romi sud-est europeni care încearcă şi reuşesc să spargă atât barierele culturale ale propriei etnii cât şi preconcepţiile acumulate de-a lungul istoriei.
În copilărie, cei mai mulţi dintre noi sunt sfătuiţi să facă în viaţă orice îşi doresc, să îşi întreacă limitările şi să îşi depăşească întotdeauna condiţia. Totodată, unii află că dacă nu sunt cuminţi sunt „daţi la ţigani“, înţeleg că un comportament diferit poate fi etichetat ca „ţigăneală“ şi încep viaţa absorbind stereotip după stereotip.
Situaţia educaţiei populaţiei rome din Europa de Est a fost şi este în continuare prezentată în culori sumbre. Un studiu al anului 2010 spunea că unul din patru copii de etnie romă din întreaga Europă este înscris în şcoala primară şi sub 1% dintre aceştia termină o facultate. Dorind să aflu ce îi motivează pe cei 1% am mers în Bulgaria să cunosc tinerii romi care încearcă să iasă din cercul vicios al prejudecăţii. Efortul tinerilor romi de a reuşi în viaţă este întâmpinat cu reacţii negative din toate direcţiile. Părinţii le aduc aminte de tradiţiile ce trebuiesc respectate pentru a îi ţine aproape de vatra familiei, împrejurările sociale le aduc aminte că nu sunt doriţi, angajatorii îi ocolesc prin discriminare, iar entităţile guvernamentale eşuează în a le întinde mâna de ajutor de care au nevoie.
Proiectul cu tiltul original „Roma not in the News“ a fost realizat de fotoreporterul Mediafax Octav Ganea în cadrul SEE New Perspectives Masterclass organizat de World Press Photo şi Robert Bosch Stiftung.
(21 fotografii în total)-
Un copil de etnie roma dintr-o casă de copii din nordul Bulgariei, în Berkovica, arată spre cameră un desen ce prezintă o căruţă cu coviltir trasă de cai, element definitoriu pentru cultura veche roma. ( Octav Ganea )
-
Atanas „Nasko“ Stoyanov lucrează până târziu la sediul fundaţiei pentru tineret Arethé, un ONG care se ocupă de facilitarea educaţiei pentru romi, în Sofia, Bulgaria. ( Octav Ganea )
-
Atanas „Nasko“ Stoyanov îi întinde bani unei cerşetoare de origine romă într-un restaurant din Sofia, Bulgaria. ( Octav Ganea )
-
Atanas „Nasko“ Stoyanov râde alături de prietena şi colega lui, Miglena Yordanova în timp ce se întorc în apartamentul pe care îl împart într-un cartier rezidenţial al Sofiei. ( Octav Ganea )
-
Krasi Krasimirov discută cu Atanas Stoyanov în timp ce parcurg o stradă din Sofia. ( Octav Ganea )
-
Miglena Yordanova dansează în timpul unui curs ţinut într-o sală de dans din Sofia, Bulgaria. ( Octav Ganea )
-
Desislava „Desi“ Kirilova şi Miglena Yordanova cântă în timpul unei seri cu tematică de karaoke, într-un bar din Sofia, Bulgaria. ( Octav Ganea )
-
Desislava „Desi“ Kirilova dansează în timpul unei petreceri de casă nouă data de ea şi colega ei de apartament în Sofia. Desislava este asistenta unui director regional şi a fost angajată printr-un program de angajări deschis pentru romi. ( Octav Ganea )
-
Maryana Borisova spală vasele în bucătăria de vară a casei părinţilor ei din Similti. ( Octav Ganea )
-
Maryana Borisova, studentă la drept în Blagoevgrad, îşi îngrijeşte fratele care s-a lovit în timp ce se juca în casa părinţilor din Simitli, Bulgaria. ( Octav Ganea )
-
Mari, 9 ani, este ajutată de bunica ei cu temele, în casa familiei de romi căldărari Borisova, din Simitli, Bulgaria. ( Octav Ganea )
-
Mari, 9 ani, este ajutată de bunica ei cu temele, în casa familiei de romi căldărari Borisova, din Simitli, Bulgaria. ( Octav Ganea )
-
Maryana Borisova trece pe un hol al casei părinţilor ei unde poate fi văzută o pictură care îi înfăţişează pe bunicii ei, romi căldărari, care s-au stabili şi au construit casa familiei Borisova, în Similti, Bulgaria. ( Octav Ganea )
-
Tineri romi râd în timpul unei curs predat de Maryana Borisova la sediul fundaţiei pentru care lucrează în sprijinul romilor, în Sofia. ( Octav Ganea )
-
Un copil de etnie roma priveşte spre cameră în timp ce îl însoţeşte pe tatăl său într-un bar din Simitli, acolo unde acesta îşi bea cafeaua. ( Octav Ganea )
-
Stefka Vasileva învaţă pentru un curs de a doua zi, în camera închiriată din Veliko Târnovo. Soţia lui Atanas „Nasko“ Stoyanov a ales să îşi continue studiile la 22 de ani, după ce le-a întrerupt la 15, după intervenţia părinţilor ei, urmând să se mute în Sofia după ce termină clasa a doisprezecea. ( Octav Ganea )
-
Transcrieri fonetice ale alfabetului latin îmbracă un colţ de cameră în garsoniera închiriată în Veliko Târnovo de Stefka Vasileva. ( Octav Ganea )
-
Stefka Vasileva aleargă pe dealurile din Veliko Târnovo dimineaţa, înainte de a merge la cursuri. „Înainte de a putea să îmi caut de lucru în Sofia, lângă Nasko şi înainte de a ne gândi la copii trebuie să îmi termin liceul, ca să îmi pot face un viitor“, spune Stefka. ( Octav Ganea )
-
Atanas „Nasko“ Stoyanov este tuns într-o frizerie din Sofia, înainte de a pleca într-o călătorie de două zile în Cehia, acolo unde va discuta problemele romilor din Europa de Sud Est. ( Octav Ganea )
-
Un copil de etnie romă se agaţă de hainele lui Krasi Krasimirov, în timpul vizitei săptămânale a acestuia la aşezământul de copii din Berkovica, Bulgaria. Krasi Krasimirov este secretar în parlamentul Bulgariei şi săptămânal vine să îi educe pe copiii romi dintr-o casă de copii din nordul Bulgariei despre istoria şi moştenirea culturii roma. ( Octav Ganea )
-
Un copil de etnie roma dintr-o casă de copii din nordul Bulgariei, în Berkovica, priveşte cum Krasi Krasimirov îi desenează o căruţă cu coviltir trasă de cai, element definitoriu pentru cultura veche roma. ( Octav Ganea )
![](http://cnt.mfax.ro/c.gif?id=12097709&pid=2181)
Ţi-a plăcut galeria? Share: