Sărbătorită pentru prima dată pe 22 aprilie 1970, la iniţiativa senatorului american Gaylord Nelson, Ziua Planetei Pământ a devenit in câteva zeci de ani un eveniment aşteptat şi sărbătorit în 192 de ţări. Dacă la mijlocul secolului trecut poluarea cu gaze şi fum era privită ca un ‘semn al prosperităţii’, astăzi mulţi dintre locuitorii planetei sunt conştienţi de efectele negative ale acesteia asupra lor, a animalelor şi a locurilor în care trăiesc. -- Gabriel Panţiru şi Marius Smădu
Mergând mai departe, ştiind că cei 7 miliarde de oameni solicită la maxim mediul, resursele de hrană şi de energie, precum şi că numărul lor aproape s-a dublat faţă de anul primei aniversări, trendul fiind în continuare unul ascendent, grija pentru spaţiul în care trăim capătă tot mai mult sens. Drept urmare, cel puţin o dată pe an ar trebui să ne gândim la ce putem face pentru a păstra cât mai bine ceea ce avem şi să acţionăm în acea direcţie.
(32 fotografii în total)-
O fotografie făcută publică pe 26 decembrie 2011 de către NASA înfăţişează peninsula iberică evidenţiată de iluminatul urban din Spania şi Portugalia, duminică, 4 decembrie 2011. ( NASA / AFP )
-
Tineri indieni se răcoresc în apa unui canal din Amritsar, duminică, 17 iunie 2012. Valul de căldură persistă în mare parte din nordul Indiei, în timp ce musonul, vital pentru fermieri, a atins coasta sud-vestică pe 5 iunie, cu o intârziere de 4 zile. ( Narinder Nanu / AFP )
-
Mai mulţi oameni colectează materiale reciclabile din gunoaiele aruncate de valuri pe faleza Roxas din Manila, în timp ce ploile torenţiale şi vânturile puternice aduse de taifunul Saola lovesc capitala Filipinelor pentru a doua zi, miercuri, 1 august 2012. ( Ted Aljibe / AFP )
-
O fotografie făcută publică de către marina Noii Zeelande pe 4 aprilie 2012 înfăţişează cargobotul Rena, naufragiat în reciful Astrolabe, în timp ce este lovit de valuri înalte, în largul coastei Tauranga. Pupa navei care a produs cel mai mare dezastru ecologic marin din istoria Noii Zeelande s-a scufundat miercuri, 4 aprilie 2013. ( Marina Noii Zeelande / AFP )
-
Doi muncitori repară cablurile aflate în vârful unui stâlp de electricitate, în Hanoi, joi, 14 iunie 2012. Guvernul vietnamez şi-a exprimat ambiţia de a construi în centrul ţării prima centrală nucleară. ( Hoang Dinh Nam / AFP )
-
Un băiat înoată printre resturi în timp ce încearcă să-şi salveze bunurile după ce două barje au lovit o zonă de locuinţe improvizate, în Manila, luni, 30 iulie 2012. ( Ted Aljibe / AFP )
-
Un bărbat purtând o mască pe faţă stă lângă un perete din interiorul Oraşului Interzis, în timpul unei zile cu o atmosferă extrem de poluată, cauzată de o furtună de nisip, în Beijing, joi, 28 februarie 2013. ( Ed Jones / AFP )
-
Tone de peşti morţi plutesc pe apele lagunei Rodrigo de Freitas, în apropiere de muntele Corcovado, în Rio de Janeiro, Brazilia, joi, 13 martie 2013. ( Christophe Simon / AFP )
-
O pasăre zboară pe cerul poluat al capitalei iraniene, Teheran, luni, 7 ianuarie 2013. ( Atta Kenare / AFP )
-
Muncitori afgani cară cărămizi cu o caruţă trasă de un măgar, la o fabrica de cărămizi de la periferia Kabulului, duminică, 2 septembrie 2012. ( Jose Cabezas / AFP )
-
Imaginea unui bărbat se reflectă pe o stradă inundată din oraşul Nicopole, în nordul Bulgariei, sâmbătă, 15 aprilie 2006. ( Dimitar Dilkoff / AFP )
-
Mai mulţi copii stau la rând pentru a primi raţia de hrană, la un centru de distribuţie al ONU, în Mogadishu, Somalia, joi, 19 ianuarie 2012. ( Tony Karumba / AFP )
-
Centrala nucleară din Cattenom, în estul Franţei, poate fi văzută lângă un câmp acoperit cu zăpadă, marţi, 31 ianuarie 2012. ( Jean-Christophe Verhaegen / AFP )
-
Femei lucrează pe un câmp, în cadrul unui program gestionat de organizaţia non-guvernamentală franceză Acţiune Împotriva Foamei, pentru a construi diguri de reţinere a apei, în apropiere de Diapaga, la 300 km nord-est de Ouagadougou, în Burkina Faso, miercuri, 21 martie 2012. ( Raphael de Bengy / AFP )
-
O femeie refugiată din Mali trage o canistră cu apă, în tabăra de refugiaţi Mbere, joi, 3 mai 2012, în apropiere de Bassiknou, în sudul Mauritaniei, la 60 km de graniţa cu Mali. ( Abdelhak Senna / AFP )
-
Un manifestant este stropit cu apă in timpul unei protest împotriva unui proiect de a construi un aeroport internaţional în Notre-Dame-des-Landes, lângă Nantes, în faţa Prefecturii din Loire-Atlantique, sâmbătă, 24 noiembrie 2012. ( Damien Meyer / AFP )
-
Vedere aeriană asupra insulei Tromelin realizată marţi, 16 aprilie 2013. ( Richard Bouet / AFP )
-
Un ştiulete de porumb afectat de seceta severă poate fi văzut la o fermă din apropierea oraşului Bruceville, Indiana, Statele Unite, joi, 16 august 2012. ( Saul Loeb / AFP )
-
Cosmin se joacă cu nişte anvelope într-o baltă, în Timişoara, miercuri, 11 iulie 2007. El şi familia lui locuiesc în cocioabe, lângă groapa de gunoi a Timişoarei, singura sursă de venit a acestora provenind din vânzararea spre reciclare a unor materiale găsite printre gunoaie. ( Luiza Puiu / Mediafax Foto )
-
Yacht-ul MS Turanor Planet Solar, primul vehicul ce a călătorit în jurul lumii folosind exclusiv energia solară, soseşte în Monaco vineri, 4 mai 2012. ( PlanetSolar / Rex Features / Guliver )
-
O tulpină de porumb poate fi văzută în mijlocul unui lan afectat de secetă, la o fermă din Shawneetown, luni, 16 iulie 2012. Culturile de porumb şi soia din mijlocul Statelor Unite au de-a face cu una dintre cele mai severe secete din ultimii 50 de ani. ( Scott Olson / Getty Images / AFP )
-
Mai multe femei dintr-un district afectat de lipsa apei potabile aşteaptă ţinând în mână vase din plastic, la o cişmea din Bangalore, luni, 8 octombrie 2012. ( Manjunath Kiran / AFP )
-
Fermierul Gary Wollert inspectează o vacă decedată, în apropiere de Eads, Colorado, miercuri, 22 august 2012. Multe vite din zonă suferă de infecţii respiratorii datorită oscilaţiilor mari de temperatură şi secetei. ( John Moore / Getty Images / AFP )
-
Mai multe străzi se află sub apă înaintea sosirii uraganului Sandy, în Rehoboth Beach, Delaware, luni, 29 octombrie 2012. Uraganul Sandy este aşteptat să atingă uscatul în zona cuprinsă între Atlantic City şi Cape May în jurul orei 6 PM. ( Alex Wong / Getty Images / AFP )
-
Un bărbat foloseşte o găleată pentru a scoate apa dintr-un dispecerat de taxi, în timp ce nivelul apei continuă să crească pe râul Ouse ca urmare a ploilor torenţiale din York, în nordul Angliei, miercuri, 26 septembrie 2012. ( Paul Ellis / AFP )
-
Uzina termosolară Torresol Energy Gemasolar din Fuentes de Andalucia, în apropiere de Sevilia, prima care foloseşte la scară comercială tehnologia turnului central receptor şi a stocării căldurii în săruri lichide poate fi văzută într-o fotografie dată publicităţii de Gemasolar pe 4 octombrie 2011. ( Gemasolar / AFP )
-
Un bărbat merge pe un lac îngheţat din Cologne, luni, 6 februarie 2012. Valul de frig care a cuprins Europa de mai mult de o săptămână a produs haos pe întregul continent, solicitând la maxim serviciile de urgenţă, anulând zboruri şi producând mai mult de 300 de decese. ( Henning Kaiser / AFP )
-
Anvelope depozitate pentru a fi reciclate, pe un câmp din Sesena, în apropiere de Madrid, pot fi văzute miercuri, 9 ianuarie 2013. ( Pedro Armestre / AFP )
-
Dumbrava de Supercopaci Turn, parte a grădinilor horticole tematice din Grădina din Golf, poate fi văzută în Singapore, marţi, 3 aprilie 2012. Aflate în inima noului centru comercial al oraşului Singapore, Grădinile din Golf, întinse pe 101 hectare, vor cuprinde două sere şi 220.000 de plante. ( Roslan Rahman / AFP )
![](http://cnt.mfax.ro/c.gif?id=10768850&pid=2181)
Ţi-a plăcut galeria? Share: