De la începutul revoltei împotriva regimului lui Bashar al-Assad în urmă cu mai bine de trei ani, peste nouă milioane de sirieni s-au refugiat din calea războiului civil, fie fugind în ţările învecinate, numărul acestora ridicându-se la 2,8 milioane, fie în interiorul Siriei. Dintre aceştia, aproape 600.000 s-au refugiat în Iordania, sporind astfel brusc populaţia acestei ţări cu 10%.
85.000 de oameni îşi au adăpost în acest moment în Za’atari, a doua cea mai mare tabără de refugiaţi din lume. Dar Za’atari a depăşit de mult condiţiile unei tabere de refugiaţi în sensul tradiţional al cuvântului. Za’atari a devenit, prin eforturile Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), dar mai ales prin ingeniozitatea sirienilor, un adevărat oraş sub toate aspectele sale. Este un loc în care refugiaţii sirieni, conştientizând că este foarte probabil ca războiul din ţara natală să nu se sfârşească prea curând, îşi reclădesc o casă departe de acasă. Cu toate că, speranţa reîntoarcerii este prezentă în sufletul fiecarui sirian din tabără.
În ciuda situaţiei tragice care a dus la înfiinţarea unei astfel de tabere, Za’tari este o poveste despre puterea spiritului omenesc, despre speranţă, imaginaţie şi un nou început.
Fotoreporterul Ioana Moldovan a petrecut o săptămână alături de refugiaţii sirieni din tabara Za'atari din Iordania, iar o parte dintre fotografiile realizate acolo vi le propunem în galeria de faţă.
(25 fotografii în total)Ţi-a plăcut galeria? Share: