-
4101.04.2020 Fidel Castro
Fidel Castro, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz, s-a născut în Birán (lângă Mayarí, azi în provincia Holguín), într-o familie de fermieri bogaţi, în data de 13 august 1926. După ce termină cursurile colegiului Belen din Havana şi ale facultăţii de drept din capitala Cubei, Fidel Castro se orientează către cariera politică, candidând pentru un loc în parlament pentru Partidul Ortodox. Lovitura de stat a lui Fulgencio Batista anulează alegerile. Ulterior, fondează Mişcarea 26 Iulie, mişcare ce a reuşit să-l răstoarne pe dictatorul Fulgencio Batista, sprijinit de către Statele Unite ale Americii, pe 1 ianuarie 1959. Cuba devine astfel primul stat comunist din emisfera de vest. -- Marius Smădu (41 fotografii în total)
Fidel Castro face cu mâna dintr-o maşina în apropiere de Hotelul Statler, în timpul unei vizite în New York. ( Dan Farrell / NY Daily News via Getty Images / Guliver )
-
3827.11.2018 Ceremoniile de sfintire a altarului Catedralei Mantuirii Neamului
Zeci de mii de oameni, veniti de departe, cu trenuri cu autobuze, sau de mai aproape, cu tramvaiul, au inceput sa urce pe intuneric, dis de dimineata, intr-o duminica friguroasa de noiembrie, Dealul Arsenalului din Bucuresti. La opt ani de la prima caramida asezata pe santierul din spatele Palatului Parlamentului, Patriarhia chema crdenciosii la celebrarea istorica a sfintirii altarului Catedarlei Mantuirii Neamului. Mii de preoti si prelati ai Bisericii Ortdoxe Romane,dar si invitati din leaganul credintei, de la Constantinopol, au descins, unii pe jos, altii din limuzine, imbracati in haine aurii, cermoniale, albe, de neprihanire sau negre, eternul si mistuitorul regret al tradarii lui Isus, in curtea imensa, devenita neincapatoare, a impunatorului lacas de cult. Desi contestat cu furie de o mare parte a romanilor, care au vazut in silueta masiva, covarsitoare ca dimensiuni, a constructiei, mai mult o expresie a vanitatii decat a adevaratei credinte intru Isus si Dumnezeu, evenimentul a mers inainte. Inflacarati de emotii, credinciosii simpli au pasit prin usile din lemn masiv, sculptate, de-o parte Hristos, de cealalta Sfanta Nascatoare, printre ingeri si arhangheli pictati, minunandu-se in fata imensului altar si inchinandu-se moastelor Sfantului Andrei, Apostolul Romanilor, pana traziu, in noapte. (38 fotografii în total)
Treptele de la intrarea in Catedrala Mantuirii Neamului sunt acoperite cu covoare rosii, inaintea sosirii invitatilor la slujba de sfintire a altarului lacasului de cult, duminica 25 noiembrie 2018, in Bucuresti. ( Andreea Alexandru / Mediafax Foto )
-
3013.08.2015 Cupa satelor la oină, Săvârşin 2015
Aproximativ o sută de participanţi de la cluburile sportive Biruinţa Gherăeşti Neamţ, Brigada Gherăeşti Neamţ, Energia Râmnicelu Buzău, Spicu Horia Constanţa, Viitorul Almaş Arad şi Izvorul Chiuieşti Cluj au participat în zilele de 8 şi 9 august, pe stadionul din comuna Săvârşin, judeţul Arad, la Cupa Satelor la Oină, ediţia 2015. Jocul de oină este practicat continuu în spaţiul românesc cel puţin din secolul al XIV-lea conform cronicilor şi hrisoavelor timpului, fiind menţionat prima dată documentar la 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. (30 fotografii în total)
Un baston si o minge de oina pot fi vazute in cadrul Cupei Satelor la Oina, in Savarsin, duminica 9 august 2015. ( CIPRIAN HORD / MEDIAFAX FOTO )
-
2804.08.2015 UNTOLD 2015
Desfăşurat la Cluj pe parcursul a patru zile, în perioada 30 iulie - 2 august, festivalul UNTOLD a atras peste 200.000 de spectatori ce au participat la zeci de concerte susţinute de unii dintre cei mai importanţi DJ ai momentului, precum Avicii, Armin van Buuren sau David Guetta, fiind catalogat drept unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică de acest gen din România. (28 fotografii în total)
Festivalul Untold, pe Cluj Arena, vineri, 31 iulie 2015. ( STEFAN SANDU / MEDIAFAX FOTO )
-
7
Imagine cu expunere dublă. Balerini ai Teatrului de Balet Sibiu prezintă spectacolul neoclasic "Geneza", în Piaţa Mare din Sibiu, miercuri, 15 iulie 2015. ( OVIDIU DUMITRU MATIU / MEDIAFAX FOTO )
-
3615.06.2015 ICEEfest 2015
Cel mai amplu festival dedicat Internetului, comunicării, marketingului digital şi tehnologiilor aferente din Europa Centrală şi de Est, ICEEfest ( Interactive Central and Eastern Europe Festival), ajuns anul acesta la cea de a patra ediţie, s-a desfăşurat la Bucureşti în zilele de joi şi vineri ale săptămânii trecute. Peste 90 de speakeri au urcat în cele două zile ale festivalului pe cele 5 scene diferite unde s-au discutat subiecte dintre cele mai diverse din domenii de maxim interes pentru companiile care se confruntă cu transformările radicale pe care le aduce Internetul. Artişti cunoscuţi, actori şi comedianţi au animat atmosfera pentru cei peste 2.000 de participanţi veniţi din 14 ţări. (36 fotografii în total)
O persoană participă la festivalul dedicat industriei digitale şi interactive din Europa Centrală şi de Est, Interactive Central and Eastern Europe Festival 2015 (ICEEFest), în Bucureşti, joi, 11 iunie 2015. ( Codrin Prisecaru / Mediafax Foto )
-
3218.05.2015 Marşul Cavaleriei
Aproximativ 400 de militari americani, cu peste 80 de transportoare blindate, au plecat, miercuri, 13 mai de la baza din Mihail Kogălniceanu din Constanţa, în “Marşul Cavaleriei”, destinaţia finală fiind Poligonul de la Cincu, judeţul Braşov, acolo unde au ajuns joi, 14 mai şi unde vor participa la exerciţiul multinaţional ”Sarmis 15”. Militarii americani au plecat, în jurul orei 9.00, de la baza NATO din Mihail Kogălniceanu, ei urmând să se oprească în Ploieşti şi Sinaia, destinaţia finală fiind Poligonul militar de la Cincu, judeţul Braşov. (32 fotografii în total)
Un soldat american prinde drapelul Statelor Unite ale Americii pe antena unui transportor militar blindat “Stryker”, în baza militară Mihail Kogalniceanu, miercuri, 13 mai 2015. ( OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO )
-
7
Câteva sute de credincioşi aparţinând mai multor culte religioase participă la Marşul Învierii, la Timişoara, luni, 13 aprilie 2015. ( Adrian Pîclişan / Mediafax Foto )
-
7
Imagine cu expunere lungă: Un grup de persoane asistă la slujba de Înviere, desfăşurată la Mânăstirea Buna Vestire din judeţul Giurgiu, sâmbătă, 11 aprilie 2015. ( Andreea Alexandru / Mediafax Foto )
-
1031.03.2015 Baloteşti, 1995
În urmă cu 20 de ani, în dimineaţa zilei de vineri, 31 martie 1995, la ora 09.11 a avut loc în apropierea Bucureştiului o îngrozitoare catastrofa aviatică. În apropierea comunei Baloteşti, aeronava Airbus A 310 LCC, având la bord 60 de pasageri (49 de pasageri şi echipajul format din 11 persoane) avea să se prăbuşească la numai doua minute de la decolare, tragicul eveniment reprezentând accidentul aviatic cu cele mai grave urmări petrecut vreodată pe teritoriul României. -- Marius Smădu (10 fotografii în total)