În Iraq, unde kurzii reprezintă aproape 17% din populaţie, regimul lui Saddam Hussein a iniţiat în 1986 o campanie de exterminare a lor denumită Anfal (Pradă de război). Până în 1989 aveau să fie distruse peste 2000 de sate şi ucişi aproximativ 182.000 de civili.Cel mai infam atac este cel din 1988, asupra oraşului kurd Halabja, în care, prin utilizarea unor arme chimice, au fost ucişi într-o clipă 5000 de civili.
Nici in Iran, unde ei reprezintă 7% din populaţie, viaţa lor nu a fost mai uşoară. În 1979 ayatollahul Ruhollah Khomeini a declarat un ‘război sfânt’ împotriva rebelilor kurzi. Drept urmare, gărzile revoluţionare aveau să facă 10.000 de victime. Au rămas in istorie masacrele din satele Qalatan şi Qarna, în cazul celui din urmă gărzile ucigând toţi locuitorii.
În Turcia, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerat a fi o organizaţie teroristă, se află în conflict cu autorităţile de aproape 29 de ani. Ciocnirile dintre cele două forţe, care au produs pe parcursul timpului aproximativ 45000 de victime, par însă a se îndrepta spre un punct final, după ce PMK a decis să-şi retragă luptătorii din Turcia. Imaginile sosirii lor în provincia autonomă Kurdistanul Irakian aduc cu ele speranţa încheierii unei păci.
Aceasta fotografie face parte din galeria: "Kurzii" (40 fotografii în total). Click aici pentru a le vedea pe toateŢi-a plăcut galeria? Share: